Informatie voor media

Bent u journalist en heeft u vragen over een specifieke natuurbegraafplaats? Dan kunt u het beste direct contact opnemen met de betreffende natuurbegraafplaats. Via de pagina natuurbegraafplaatsen vindt u alle contactgegevens. Dat is ook vaak de beste manier om aan goede foto’s te komen om bij uw artikel te plaatsen. Heeft u vragen over Van Waarde, of een nieuw initiatief? Dan kunt u het beste contact zoeken met Marc Hesp via 06-15 14 14 30 of marc@navawa.nl.

Als u algemene informatie zoekt over natuurbegraven, kunt u natuurlijk even kijken op de pagina natuurbegraven, maar u kunt zich ook wenden tot de branchevereniging Brana, die alle feiten en cijfers over natuurbegraven op een rijtje heeft gezet.

Benaderd door een actiegroep?

We zien dat rondom bestaande natuurbegraafplaatsen veel draagvlak is voor de initiatieven. Omwonenden zijn vaak als vrijwilligers betrokken en mensen uit de directe omgeving kiezen de natuurbegraafplaats vaak als laatste rustplaats.

Bij nieuwe initiatieven zien we echter ook tegenstand, vaak gevoed door een landelijke lobbygroep. Helaas verspreidt deze lobbygroep vaak verkeerde informatie met als doel natuurbegraven in een negatief daglicht te stellen. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat natuurbegraven slecht voor de natuur zou zijn. Onlangs heeft wetenschappelijk onderzoek opnieuw aangetoond dat dit niet het geval is. Zie bijvoorbeeld het rapport “Effecten van natuurbegraven op de vegetatie op Heidepol“.

Op de website van de branchevereniging Brana zijn meer rapporten te vinden.  In onderstaande video van onze branchegenoot Natuurbegraven Nederland, geeft vooraanstaand toxicoloog Martin van de Berg zijn visie op de gevolgen van natuurbegraven voor de natuur.